Valbeveiliging nodig maar geen idee waar te beginnen?

In deze keuze gids helpen we u op weg. Zo kunt u veilig werken op hoogte!


Even een kleine stap terug, hoe zat het ook alweer? “wanneer is valbeveiliging verplicht?”
Valbeveiliging is verplicht bij valgevaar of risico op letsel als gevolg van een val. Vanaf 2,5m hoogteverschil is er geen discussie, er dienen maatregelen genomen te worden tegen vallen. Maar ook een hoogteverschil van 2 meter kan in sommige gevallen al als valgevaar worden gezien.

Wanneer kies ik voor permanente valbeveiliging?

Bij valgevaar moet u altijd maatregelen nemen om een val te voorkomen of de schade hierbij te beperken. Is er sprake van eenmalige werkzaamheden op hoogte dan kunt u vaak beter gebruik maken van een tijdelijke danwel mobiele valbeveiliging oplossing. Heeft u een pand waarbij regelmatig/ periodiek werkzaamheden op het dak worden uitgevoerd aan bijvoorbeeld airco instalaties, luchtbehandeling of zonnepanelen. Of bestaat er valgevaar tijdens gevelreiniging werkzaamheden? Dan is het verstandig te kiezen voor een permanente valbeveiliging oplossing.

Hoe kies ik de juiste valbeveiliging oplossing?

Er zijn talloze mogelijkheden om uzelf, personeel of derden te beveiligen tegen vallen. In deze keuzegids hebben wij voor u een overzicht gemaakt van de meest veilige oplossing tot de oplossing waar meer kennis bij de gebruiker vereist is. Het ‘Safety with a star’ concept stelt u in staat de meest veilige optie te kiezen die bij uw situatie past.

★★★★★ XS Guardrail hekwerk


Hekwerken zijn de beste keuze om veilig te werken op hoogte. Het hele dak word gemakkelijk een veilig zone. Door hekwerken te plaatsen kan iedereen het dak veilig betreden. Specifieke kennis, training of persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn hierbij niet nodig.

Eigenschappen:
 • Geschikt voor alle platte daken.
 • Minimale gebruikerskennis vereist.
 • Te gebruiken door iedereen die het dak betreedt.
 • Vrijstaand of aan het dak te bevestigen.
 • Maakt van het hele dak een veilige zone.

★★★★ Leeflijn langs de dakrand


Door het leeflijn systeem de contouren van het dak te laten volgen kan het volledige dakoppervlak en alle dakranden veilig worden bereikt. Door de gebruiksvriendelijkheid van het systeem is minimale gebruikers kennis vereist voor veilig gebruik. Dit zorgt voor de meest praktische valbeveiliging oplossing.

Eigenschappen:
 • Geschikt voor parktisch alle daken.
 • Praktisch en gebruiksvriendelijk in gebruik.
 • Maximale overspanning van 15m.
 • Meerdere leeflijn trajecten mogelijk. Maximaal 2 tot 6 gebruikers.

★★★ Leeflijn met anti-pendule ankers


Deze kostenefficiënte oplossing bestaat uit een horizontale leeflijn in het midden van het dak aangevuld met losse ankerpunten in de hoeken om het pendule-effect te voorkomen. Dit resulteert in een kleinere veilige zone, vraagt meer gebruikerskennis en biedt minder bewegingsvrijheid.

Eigenschappen:
 • Geschikt voor platte daken tot 16m breed.
 • Veel gebruikers kennis en aanvullende training vereist.
 • Lengte van de leeflijn moet handmatig afgesteld worden.

★★ Ankerpunten met anti-pendule ankers


Dit systeem is een combinatie van losse ankerpunten en anti-pendule ankers in de hoeken. Dit geeft beperkte bewegingsvrijheid en vraagt veel gebruikerskennis. Het gebruik van dit systeem is tijdrovend en er kunnen gemakkelijk menselijke fouten worden gemaakt.

Eigenschappen:
 • Ankerpunten maximaal 6m uit elkaar.
 • Veel gebruikers kennis en aanvullende training vereist.
 • Lengte van de leeflijn moet handmatig afgesteld worden.
 • Beperkte veilig ruimte en hoog risico op gebruikersfouten.

★ Mobiele leeflijn


In deze setup monteert u zelf een tijdelijke leeflijn tussen 2 ankerpunten op het dak. Hier is veel kennis voor nodig en de bewegingsvrijheid is beperkt. Het is de minst veilige maar meest goedkope valbeveiliging oplossing voor uw platte daken.

Eigenschappen:
 • Beperkt toepasbaar, geschikt voor maximaal 1 gebruiker.
 • Leeflijnankers mogen maximaal 18,5m uit elkaar verwijderd zijn.
 • Lengte van de leeflijn moet handmatig afgesteld worden.
 • Veel gebruikerskennis vereiest.
Ons Assortiment permanente valbeveiliging

Ons assortiment permanente valbeveiliging oplossingen bestaat uit de producten van XS platforms. Bij XS platforms is alleen het beste goed genoeg, dat zie je terug in kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en design. Hierdoor passen deze producten uitstekend in ons assortiment.

De producten van XS platforms worden door de eigen engineering’s afdeling ontwikkeld. Op basis van eigen initiatief of feedback van gebruikers en installateurs worden de producten steeds weer verbeterd. Voordat een product op de markt komt wordt het uitgebreid getest daarnaast word ieder systeem vooraf getoetst op conformiteit met de meest recente EN 795 norm (2012). Dit waarborgt de veiligheid, zo kunt u vertrouwen op de beste valbeveiliging.

Dat de systemen wereldwijd in de praktijk nog nooit gefaald hebben benadrukt de veiligheid en kwaliteit. Een dergelijk zero accident record is een flinke prestatie en een titel om hoog te houden. De producten van XS platforms worden exclusief geinstalleerd door getrainde partners zoals Ropetech.nl. Wij voorzien u dan ook graag van een systeem passend bij uw situatie.


Bovenstaande configuraties zijn mogelijk met de onderstaande systemen


Heeft u een valbeveiliging oplossing nodig?

Permanente valbeveiliging oplossingen zijn maatwerk. Met onze ruime evraring op het gebied van valbeveiliging adviseren wij u graag.
Neem contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.wij vertellen u alles over permanente valbeveiliging